Marianne Ny, Procurorul General al Suediei, a declarat că ancheta preliminară privind o acuzație de viol și de agresiune sexuala a fost închisă. Ea va solicita anularea mandatului de arestare emis pe numele lui Julian Assange, după 7 ani în care acesta a fost căutat de autoritățile suedeze, fondatorul WikiLeaks fiind nevoit să solicite azil politic în Ecuador și refugiindu-se în ambasada statului sud-american de la Londra. Assange a susținut mereu că de fapt scopul anchetei suedeze este să fie extrădat în SUA, unde poate fi acuzat de scurgerea documentelor clasificate ale diplomației americane.
Autoritățile britanice au anunțat însă că sunt obligate să îl rețină pe Assange, dacă acesta părăsește ambasada Ecuadorului, sub acuzația că a refuzat să se prezinte în instanță, conform BBC.
Marianne Ny a declarat că ancheta nu mai poate continua dacă Assange refuză să se prezinte în instanță și că ea ar putea fi reluată dacă acesta vine în Suedia până în august 2020, însă timpul necesar pentru anchetă, până la prescrierea faptelor, ar fi prea scurt.
Avocații lui Assange cer anularea mandatului european de arestare pe numele acestuia, arătând că SUA și-a demonstrat intenția de a acționa în privința reținerii lui Assange. „Cerem anularea mandatului de arestare, pentru ca Julian Assange să poată zbura în Ecuador, unde să își exercite azilul politic”, a declarat avocatul lui Assange.
Assange va solicita azil politic în Franța, a anunțat avocatul său, Juan Branco, iar Assange a declarat că a înregistrat o victorie importantă după ce procurorii suedezi au renunțat la ancheta judiciară deschisă împotriva lui pentru viol, notează site-ul France Info.
„Cred că este responsabilitatea Franței să ia decizia potrivită în această chestiune și să-i ofere lui Assange azil politic. El vrea să părăsească Ambasada Ecuadorului de la Londra și să ceară Franței o decizie corespunzătoare pentru azil, care să-l protejeze de procuratura americană”, a spus avocatul.
Potrivit lui Juan Branco, clientul său are motive întemeiate că creadă că va fi extrădat în Statele Unite în momentul în care va părăsi ambasada.
„Au existat amenințări pentru a-l condamna pe Julian Assange la închisoare pe viață, chiar de la Donald Trump acum câteva săptămâni, din pricina activităților sale ca jurnalist și pentru că a dezvăluit scandaluri de corupție și crime împotriva umanității”, a spus Branco.
La începutul anului 2015, Julian Assange a trimis o scrisoare deschisă președintelui Franței de la acea vreme, Francois Hollande, în care a solicitat azil politic. Printre altele, fondatorul WikiLeaks a spus că rămânerea sa în sediul ambasadei, în care se află din 2012, constituie un pericol pentru sănătatea sa fizică și morală. Ulterior, Palatul Elysee a respins cererea lui Assange.
Tot vineri, Julian Assange a susținut un discurs din balconul ambasadei Ecuadorului de la Londra. El a spus că decizia Suediei de a renunța la investigația împotriva sa pentru viol este o victorie importantă pentru el și pentru sistemul ONU privind drepturile omului.
„Astăzi am înregistrat o victorie importantă, dar drumul nu s-a terminat. Războiul adevărat abia începe. Cei șapte ani de chin, de detenție injustă, nu sunt un lucru pe care îl pot ierta. Este de neconceput că sunt în continuare amenințat cu arestarea de Marea Britanie dacă părăsesc ambasada. Investigarea inevitabilă a ceea ce s-a întâmplat în acest moment de nedreptate groaznică este o problemă care sper că nu va fi doar despre mine… deoarece realitatea este că detenția și extrădarea fără acuzații au devenit o trăsătură a Uniunii Europene”, a spus Assange.
Fondatorul WikiLeaks a mai anunțat că echipa sa juridică a contactat autoritățile din Marea Britanie pentru a căuta o soluție privind rezolvarea statutului său.
„Sperăm să ne angajăm într-un dialog cu privire la cea mai bună cale de urmat. Într-o anumită măsură, Marea Britanie a fost exploatată de acordul pe care l-a încheiat cu UE, prin care a fost de acord să extrădeze persoane fără acuzații. Marea Britanie refuză să confirme sau să nege în acest stadiu dacă a fost emis un mandat de extrădare din partea SUA. Deși au fost făcute remarci extrem de amenințătoare în SUA, sunt fericit să mă angajez într-un dialog cu Departamentul american de Justiție cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a spus Assange.
Assange s-a refugiat la 19 iunie 2012 în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, care se bucură de inviolabilitate diplomatică, pentru a scăpa de extrădarea în Suedia.